Wybe Valkema wint voor eigen publiek

Afgelopen zaterdag, 14 mei, organiseerde M.C. Flying Boetoe alweer voor de 46e keer de traditionele Grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. Alhoewel; traditioneel? Grasbaanraces werden vroeger als onderdeel van een feestprogramma georganiseerd. Simpel: twee linkerbochten, start, finish en veel stropakken. Met veel, heel veel publiek. Spektakel van de bovenste plank en een groot feest. Vandaag de dag is Grasbaanracen vooral een sport.

Afgelopen zaterdag, 14 mei, organiseerde M.C. Flying Boetoe alweer voor de 46e keer de traditionele Grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. Alhoewel; traditioneel? Grasbaanraces werden vroeger als onderdeel van een feestprogramma  georganiseerd. Simpel: twee linkerbochten, start, finish en veel stropakken. Met veel, heel veel publiek. Spektakel van de bovenste plank en een groot feest. Vandaag de dag is Grasbaanracen vooral een sport.

Andere  boeg
Dit jaar heeft M.C. Flying Boetoe het over een andere boeg gegooid. Gratis entree om het evenement toegankelijk te maken voor iedereen. Ruim 1100 bezoekers kwamen op het evenement af om maar liefst 153 rijders aan de start te zien verschijnen.

50cc, 65cc, 85cc, 125cc, Follow-up en Runner-up
Onder het motto de jeugd heeft de toekomst werden de Jeugd en Nationale wedstrijden verreden. De 50cc-klasse in de leeftijdscategorie van 5 t/m 8 jaar werd gewonnen door Jelmer de Boer uit Menaam. In de leeftijd van 8 t/m 11 jaar was Dennis van der Ploeg uit Berltsum in de 65cc de snelste.  Jesse Jan Stelwagen uit Jistrum won de 85cc klasse in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar. Tonny Blok uit Noordwolde was de sterkste in de 125cc. Lazar de Vries uit Opende reed met een overwinning in de Follow-up. Jelmer de Ree uit Tjerkgaast wist in deze klasse een 4e plaats te bemachtigen en Jouster Enne Sjoerd Alta eindigde op een 12e plaats. In de Runner-up klasse ging Evert van Til er met de overwinning vandoor. Jouster Jetze Valkema wist zich met een 4e plaats uitstekend staande te houden tussen de jeugd.

Power Girls
Wie denkt dat motorsport geen vrouwensport is, kwam op de Nutsbaan bedrogen uit. De dames vochten vol adrenaline om de pole positie, die uiteindelijk veroverd werd door Mariëlle Kuiper uit Oosternijkerk.

Specials Nationaal en 125 cc Specials Jeugd (geen remmen)
In de Special klasse wordt gereden op speciaal voor de grasbaan ontwikkelde motoren, zonder remmen. William Kruit ging er met de 1e plaats vandoor in de 125cc Special Jeugd. Niels Remmelts uit Gasseternijveen stak er in de Specials Nationalen met kop en schouders bovenuit.

Shorttrack klassen: ST 1 – ST 2
Op voor het doel geprepareerde crossmotoren werd in een tweetal klassen gestreden om de hoogste eer en de NK punten. Arnee Elsinga uit Sint Johannesga eindigde in de ST2 klasse in de middenmoot met een 6e plaats. Berry de Vos uit Olderbekoop was onverslaanbaar en ging er met de winst vandoor. De rijders in de ST1 klasse waren gebrand op een podiumplek. Een spannende strijd, waarbij Jouster Wybe Valkema alle rijders achter zich liet met een ruime overwinning. Reinse de Jong uit Oudehaske en Wietze Put uit Joure eindigden op een 5e en 9e plaats.

Veteranenklasse
En last but not least lieten de cracks van vroeger zien dat ze het racen nog niet zijn verleerd in de Veteranenklasse. Jappie Renkema uit Ureterp wist op de 1e plaats te eindigen. Rudie Agricola uit Luinjeberd wist ook een podiumplaats te bemachtigen door als 3e over de finish te komen. Jouster Edy Put behaalde uiteindelijk de 6e plaats.

Superfinale
Het evenement werd afgesloten met een superfinale. De beste rijders uit ST1 en ST2 streden tegen elkaar waarbij Wybe Valkema wederom oppermachtig was.

Dagpas bestellen

Geen lid, wel trainen? Dan heb je een dagpas nodig en kun je eenmalig trainen. Een dagpas kan alleen digitaal worden aangevraagd en betaald. Zorg dat je dit regelt, voordat je komt trainen.

Dagpas bestellen