Indrukwekkende Grasbaanraces

Afgelopen zaterdag, 20 mei, organiseerde M.C. Flying Boetoe alweer voor de 47e keer de traditionele Grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. Voor aanvang van de wedstrijden vormden alle coureurs een erehaag voor de ongeneeslijk zieke...

Afgelopen zaterdag, 20 mei, organiseerde M.C. Flying Boetoe alweer voor de 47e keer de traditionele Grasbaanraces op de Nutsbaan in Joure. Voor aanvang van de wedstrijden vormden alle coureurs een erehaag voor de ongeneeslijk zieke Geert Cazemier (14). Om zijn ziekte even te vergeten organiseerde stichting OxalisDeppei 4 Kids in samenwerking met M.C. Flying Boetoe een dagje uit voor Geert. Omringd door motoren, crossmotoren en trikes deed hij een ereronde over de grasbaan. Een indrukwekkend moment dat een ieder kippenvel bezorgde.

De wedstrijden
Op het programma stond de Jeugd & Nationalen aangevuld met de Shorttrack ST1 en ST2 en de Boetoe-klasse. De toeschouwers zagen maar liefst 168 rijders aan de start verschijnen.

En met recht ging het afgelopen zaterdag om close-racing en snelheid. Coureurs raasden zij aan zij met snelheden tot boven de 120 km/h op de rechte stukken voorbij, waarbij de schuttingen stonden te klapperen.

50cc, 65cc, 85cc, 125cc, Follow-up en Runner-up
De 50cc-klasse in de leeftijdscategorie van 5 t/m 8 jaar werd gewonnen door Rudmer Koopmans uit Arum. In de leeftijd van 8 t/m 11 jaar was Jelmer Naessens uit Tytsjerk in de 65cc de snelste. Lars Hoeksma uit Jistrum won de 85cc klasse in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar. Jesse Meindertsma uit Driezum was de sterkste in de 125cc. Romano Hummel uit Hoogkerk reed met een overwinning in de Follow-up en liet daarmee Bas Homans uit Wouterswoude en Marcel Vlig uit Lemmer achter zich op een respectievelijke 2e en 3e plaats. Jelmer de Ree uit Tjerkgaast wist in deze klasse een 11e plaats te bemachtigen, gevolgd door Hessel de Ree uit Sint Nicolaasga op een 13e plaats, zijn zus Maaike de Ree op een op een 16e plaats, Jouster Enne-Sjoerd Alta eindigde op een 19e plaats en Arend ter Heide uit Echtenerbrug op de 26e plaats. In de Runner-up klasse ging Meindert de Vries uit Driezum er met de overwinning vandoor. Jouster Jan Simon ter Heide wist 8e plaats te behalen en plaatsgenoot Jetze Valkema wist zich met een 13e plaats uitstekend staande te houden tussen de jeugd.

Power Girls
Wie denkt dat motorsport geen vrouwensport is, kwam op de Nutsbaan bedrogen uit. De dames vochten vol adrenaline om de pole positie, die uiteindelijk veroverd werd door Maaike de Ree uit Sint Nicolaasga. Demi Valkema uit Joure reed voor het eerst voor het thuispubliek op de Nutsbaan en wist een 13e plaats te behalen.

Specials Nationaal
In de Special klasse wordt gereden op speciaal voor de grasbaan ontwikkelde motoren, zonder remmen. Helaas verschenen er slechts zes deelnemers waarvan Andy ter Schuur uit Sneek duidelijk de snelste was.

Shorttrack klassen: ST 1 – ST 2
Op voor het doel geprepareerde crossmotoren werd in een tweetal klassen gestreden om de hoogste eer en de NK punten. Mark Helmhout uit Zwaagwesteinde eindigde in de ST2 klasse op de eerste plaats. De rijders in de ST1 klasse waren gebrand op een podiumplek. Een spannende strijd, waarbij Stef Hamstra uit Opende de Jouster Wybe Valkema nèt achter zich wist te laten met een overwinning. Wybe eindigde op de 2e plaats, gevolgd door Reinse de Jong uit Oudehaske op de 3e plaats.

Boetoe-klasse
En last but not least lieten de cracks M.C. Flying Boetoe hun skills zien in de Boetoe-klasse. Maikel Dijkstra uit Joure was oppermachtig en wist de 1e plaats te veroveren. Jan Simon ter Heide uit Joure behaalde de 2e plaats en Hessel de Ree uit Sint Nicolaasga wist de 3e podiumplaats te bemachtigen. De overige uitslagen van de Boetoe-klasse zijn als volgt:
Plaats 4 Wiebren Kraak uit Delfstrahuizen
Plaats 5 Geert Jan Ruiter uit Bantega
Plaats 6 Arnold ten Hoeve uit Heerenveen
Plaats 7 Edy Put uit Joure
Plaats 8 Arend ter Heide uit Echtenerbrug
Plaats 9 Reinder van Dellen uit Anjum
Plaats 10 Fedde de Jong uit Oudehaske

M.C. Flying Boetoe kijkt terug op een succesvol evenement, mede mogelijk gemaakt door de inzet van een leger vrijwilligers!

Foto’s: Piebe van den Berg

Dagpas bestellen

Geen lid, wel trainen? Dan heb je een dagpas nodig en kun je eenmalig trainen. Een dagpas kan alleen digitaal worden aangevraagd en betaald. Zorg dat je dit regelt, voordat je komt trainen.

Dagpas bestellen